A gyűjtés 2018.06.08.-án 13:00 óráig tart!

b_520_0_16777215_00_images_online_poszt_1_2.jpg

b_520_0_16777215_00_images_online_poszt_2_2.jpg

Gimnáziumunk 10. és 11. évfolyama idén először látta vendégül a krakkói Názáreti Szent Család Katolikus Iskola 16 diákját és két angoltanárát Budapesten. A cserediák párok már nyáron felvették egymással a kapcsolatot, elkezdtek levelezni, megismerni egymást. A tartalmas budapesti programok alatt megismerték Budapest legszebb nevezetességeit a mi diákjaink idegenvezetésével. Jártunk Szentendrén, ahol a Szamos Marcipán Múzeum meglátogatása után megkóstolták a város legfinomabb lángosát és a Duna-parton teáztunk. Péntek délután a gimis sokadalomban mulattak, táncházunkban tanulták a magyar néptánc lépéseit és a kézműves foglalkozáson saját készítésű ajándékokat is tudtak alkotni. Szombaton ellátogattunk a kőbányai Lengyel Házba, ahol Dr. Molnár Imre történész tartott kétnyelvű, rendhagyó történelmi barangolást. Hétfőn a rossz idő miatt sem kellett szomorkodni, mert a gyerekek a délelőttöt a Rudas fürdőben töltötték. Véleményük szerint megérdemelten vagyunk „fürdő főváros”. Délután „Szabaduló szobás” játékban vettek részt, ahol lengyel-magyar vegyes csoportoknak angolul kellett egymást segítve, logikai feladatokat megoldva kiszabadulniuk. Kedden a Várban hamisítatlan magyar krémessel és forró csokival búcsúztunk tőlük. Az egy hét alatt igazi, talán életre szóló barátságok is köttettek, amik a mi májusi krakkói utazásunk alatt reményeink szerint tovább mélyülnek majd.

b_520_0_16777215_00_images_krakko.jpg

A jövő év októberében folytatódó cserediák programra már tavasszal kezdjük a toborzást.

Eged Szilvia

b_520_0_16777215_00_images_cambridge.jpg

2015. júniusában eleget tettünk a cambridge-i Ward Mária iskola, a St Mary’s meghívásának, és alkalmunk nyílt egy angol bennlakásos elitiskola életével megismerkedni.

A két iskola közti kapcsolat a tavaly nyári loyolai Ward Mária konferencián született, amit a CJ renddel kapcsolatban álló laikusoknak szerveztek.

Nagy öröm volt megtapasztalni, hogy a cambridge-i St Mary’s mennyire hasonló lelkiségű iskola, és tanárai hasonlóképpen elkötelezettek, mint a Budapesti Ward tantestülete. Az angol kollégákkal és diákokkal folytatott beszélgetések sok tapasztalattal és megosztással gazdagítottak. Charlotte Avery and Christepher Hald személyében két olyan vezetője van az intézménynek, akik a színvonal megtartása mellett hitelesen képviselik a CJ lelkiségét.

Rácsodálkoztunk arra, hogy az angol iskolarendszer mennyire különböző, mennyire nagy szabadságuk van abban, hogy intézményre és személyre szabják a tananyagot. A fizetős oktatás sokkal több lehetőséget biztosít számukra, amit nagyszerűen ki is tudnak aknázni. Megcsodáltuk az alsósok konyhakertjét, ahol még baromfiudvarnak is hely jutott, a nagy játszóteret és a szabadtéri színpadot. Érdekesség volt, hogy felsőbb évfolyamokon érettségi tantárgy a színjátszás. Külön épületük van a festőművész növendékek számára. Igen sok külföldi tanuló is jár az intézménybe.

Az anyagi különbségek ellenére nagyon szép volt megtapasztalni, hogy a lelkiség és a közös értékek révén nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot.

Azt tervezzük, hogy a jövőbeli együttműködést két szinten valósítjuk meg: a levelezés már felső tagozattól elmélyítheti magyar és angol Wardos gyerekek barátságát, illetve szeretnénk meghívni a cambridge-i iskola kórusát magyarországi vendégszereplésre.

A kezdő csoport óráin épp a francia konyha, a főzéssel kapcsolatos szavak voltak napirenden, amikor a tanárnő valamikor áprilisban előállt azzal a kósza gondolattal, hogy tanárasszisztensünk, Marion húgának osztályát lássuk vendégül, amikor május elején Budapesten kirándulnak. Nekünk tetszett az ötlet, így belefogtunk a szervezésbe. Recepteket kerestünk és fordítottunk, adagokat számoltunk, árakat vadásztunk a piacon, költségvetést készítettünk.

b_520_0_16777215_00_images_belga_net.jpg

2013-ban is fantasztikusan sikerült a német-magyar cserediákprogram, melyet mindannyian nagy lelkesedéssel vártunk, nem véletlenül.

Kiegészítő információk