b_520_0_16777215_00_images_ebedlo.jpg

Pár vállalkozó kedvű Wardos tanár összefogásával nyáron barátságosabb külsőt nyert iskolánk ebédlője.

Az egyik falra minden napra más-más étkezés előtti és étkezés utáni ima került, külföldön, a cambridge-i Wardos iskolában látott ötlet alapján.

Egy másik falon kereszt alakú házi áldás kapott helyet.

A felújítás még nem ért véget, rengeteg ötletünk van az iskola további dekorálására.

Az ebédlő további díszítésére növényeket szívesen fogadunk!

Aki nyitott szemmel jár az épületben, felfedezheti, hogy az udvari tornaterem oszlopai milyen díszesek. Mindez azért van, mert a tornaterem eredetileg ebédlőnek épült 1932-ben. A konyha az épület hátsó részén, a mai műhely területén (a földszinti tornaszoba alatt) volt. Az ebédlő, a mai tornaterem közepén volt a mosogató, két oldalán két különböző méretű ebédlőteremmel: egyik a diákoknak, másik a matereknek, az akkori tanároknak. Fennmaradtak az ebédlő tervrajzai is. Ám ezekből sem derül ki, pontosan mikor is alakították át tornateremmé a helyiséget. A régi fényképen viszont jól látható, hogy üvegtetővel volt fedve, ami a fény szempontjából ideális megoldást jelentett, hőszigetelést viszont nem biztosított. Mi még a mostani téli tornaórákon is fázunk néha, bár mozgáskor ez nem jelent igazi problémát, nehéz elképzelni, hogyan lehetett a háború előtt enni itt. Biztos jó meleg volt az étel...
Az iskolafelújítási tervekben az ebédlő, illetve most már tornaterem területén új tornaszoba és felette új aulatér szerepel.

Kapusy Péter - Urbán Ilona Anna

Mater_ebedlo.jpg

Udvari_ebedlo_terve_1932.jpg

Szorgos kezek az iskola alagsorában

A Ward Mária Iskola átfogó felújítása keretében elkészült az első felújított szaktanterem. Az alagsor eldugott hátsó részében csönd szokott lenni. Szokatlan ez egy mindig nyüzsgő iskolától. Ha azonban belépünk Klári néni műhelyébe, egy igazi kézműves manufaktúra tárul a szemünk elé, ami szűk, kicsi régi helyén is csodás dolgok készítésére sarkallta a gyerekeket, az új helyen azonban még serkentőbb! A kemencében égnek ki az agyag-edények, a satupadról pedig hull a fűrészpor és a forgács. Kopog a kalapács, zümmög a fűrész, alig lehet érteni, hogy a mellettem levő diák mit is készít. A diákok éppen flippert készítenek, és a kiállításra készülnek, aminek minden évben csodájára járnak szülők, tanárok, ismerősök. Készültek itt már álarcok, papírmasé-házak, divatos bevásárló vászontáskák, bábok, fahajók, festett üvegek, gyerekjátékok, karkötők, kincses ládikák. Klári néni, a technikatanár bebizonyítja, hogy micsoda kreativitás, kitartás van a diákokban, és milyen jó, ha az energia alkotásban bontakozik ki. Ez a művészeti nevelés egyik lényege a Ward Mária Iskolában. A tananyag mellett a diákok egy esztétikai nevelésben is részesülnek. Öröm számunkra, hogy a kézműves műhely megújulhatott, és a dohos alagsori teremből egy alkotó műhely válhatott.

 

Kapusy Péter

 

Az új terem

 

Mikor megkaptuk a termet, nagyon örültünk neki. Megérte a sok várakozás, mert amikor beléptünk az új helyre, az lenyűgöző volt. A gyönyörű, plafonig érő, új szekrények, munkalapok, padlózat valami újat sugalltak számunkra.

Az első ott töltött óránk nagy jót tett. Hangulatos, közösségépítő hely lett. Klári néni mindig is nagy szeretettel várja a gyerekeket, hogy valami újat készítsenek együtt a technika órán, vagy velünk gimnazistákkal a kézműves órán.

Ez a terem még több helyet biztosít számunkra, így a diákok még otthonosabban érzik magukat alkotás közben.

 

Kinga

11.a

 

Klári néni kincses barlangja

 

Unalmas a koplalás és a tanulás?

Jól jönne egy kis barkácsolás?

Hát ne ácsorogj egy helyben

Csinálj valamit Klári néni műhelyében!

De nem a régi műhelyben,

Hanem a tavalyi konditerem helyében!

Mivel, hogy megnyílt Klári néni új műhelye,

Ezért még szebb dolgokat készíthetsz benne.

Talán jobb is, mint az előző,

Ahol most van az öltöző.

Talán még utoléred máma,

Szaladj Klári néni kincses barlangjába!

                                       Szilveszter Zsolt - 6.a osztály

 

Az új technika terem

 

Nagyon jó az új technika terem, mert óriási, és sok ember elfér benne. Nagy ablakos, így a világosság csak árad be, de ha borús az idő, az új lámpák adnak fényt. Új asztalokkal, polcokkal, szekrényekkel rendezték be az új termet. Az asztalok olyan nagyok, hogy kényelmesen elférünk, és még a kellékeknek is marad hely. A terem bent van az alagsorban. Nagyon praktikus, hogy csiszoláskor és fúráskor nem zavarunk senkit, nem szólnak a tanárok, hogy maradjunk csöndben.

A szerszámokat is meg lehet találni, mert rend van, és mindennek megvan a helye.

Szerintem nagyon jó, hogy ez lett az új technika terem.

Bényi Dávid

6.a

 

Idén januárban, az alagsor egyik rejtett zugában megnyílt az új technika terem, ami nagyobb, tágasabb teret kínál dolgozóinak. Nemcsak embereknek van itt hely, hanem bizony elég sok szerszámnak is. A csiszológéptől kezdve, a kalapácson és mindenféle fűrészen át, a dekoratív eszközökig sokféle dolognak lett ez otthona. Az előző teremhez képest sokkal rendezettebb, tisztább és színvonalasabb.

Nagy J. Benjamin

6.a

 

Az új technika terem

 

Hát, végre elkészült Klári néni új kincses barlangja. Nagyon rég vártunk rá.

Először még csak az öltözők mögött volt, aztán a nyári szünet előtt át kellett vinni az összes holmit a pingpong terembe. Év elején még ott kellett tartani az órákat. Aztán bekerült sorba minden, végül már ott voltak az órák is. Klári néni holmijai sokkal jobban elférnek itt, mert az új terem sokkal tágasabb a réginél. A falai szép fehérek, új, jó magas bútorok vannak benne. Szerintem mindenki nagyon örül neki.

A diákok még mindig belátnak az utcáról Klári nénihez, és hazafelé menet integetnek neki.

Gáti Veronika

6.a

 

„Nagyon nehéz volt már kivárni, hogy elkészüljön az új kézműves-terem. Ott kuporogtunk a kisebb teremben, és vártunk, hogy átkerüljünk a másikba. Nagyon örülünk, hogy nagyobb a helyünk!”

7.a – fiúk

 

„Nagyon jó, hogy felújították a technika termünket. Az a klassz az újban, hogy sokkal nagyobb, mint az előző, szépek a bútorok és látni lehet, hogy sokkal jobban elférnek az ecsetek, festékek, a falapok, és egyéb kellékek a szekrényekben. Nagy különbség az is, hogy az előző teremben a nagy fűrészelő asztaloknak volt olyan pontja, ahol közel volt a falhoz, vagy egyéb dologhoz, és ha az ember térden akart valamit csinálni a modelljével, akkor össze kellett magát húznia, hogy a heves fűrészelésben ne verje bele a könyökét a körülötte álló dolgokba. Ez most nem így van. Én ennek örülök legjobban.

Sokkal többen férünk be a terembe, és sokkal jobban el is férünk. Ez jó!”

Bogár Zsombor

6.b

 

„Nekem az új műhely nagyon tetszik. Szép, és nagyon jó dolgokat lehet készíteni, és ezt szeretem benne. Szép kis műhely, legalábbis nekem tetszik!”

Riczu Gábor

4.b

kollazs.jpg

További fotók >>>

A Budapesti Ward Mária Iskola energetikai felújításáról szóló cikket ide kattintva lehet elolvasni.

Kiegészítő információk